Despre noi

 

Liceul Tehnologic Special nr. 3 este o unitate de învăţământ special, pentru copii şi tineri cu dizabilităţi (hipoacuzici – surzi, precum și cu deficiențe asociate). În şcoală învaţă un număr de aproximativ 300 de elevi, în clase speciale de liceu, de învăţământ primar şi gimnazial.

În cadrul Planului Naţional de Acţiune privind Strategia Naţională de Acţiune Comunitară, şcoala noastră a iniţiat „Ziua sportului – Campioni Speciali”. Pe lângă obiectivele generale SNAC, acţiunea îşi propune să promoveze calităţile sportive ale copiilor cu dizabilităţi care nu au acces la sportul de performanţă din cauza marginalizării lor, precum şi să mobilizeze şi să determine cât mai mulţi elevi şi voluntari să practice sportul.

Sufletul acestei iniţiative este profesomoisarul Ioan Moisa care mărturiseşte că ceea ce-l motivează să organizeze, în fiecare an, acest eveniment este zâmbetul de pe faţa copiilor, încrederea pe care sportul le-o redă acestor copii, bucuria de a se manifesta şi de a trece peste barierele impuse de societatea în care trăiesc. Este o competiţie la care copiii şi tinerii cu dizabilităţi îi invită pe cei de la şcolile şi liceele de masă să concureze împreună, cu scopul de a promova calităţile sportive ale copiilor defavorizaţi care nu au acces la sportul de performanţă din cauza marginalizării lor şi de a mobiliza şi determina cât mai mulţi elevi şi voluntari să practice sportul. Ideea organizării acestei competiţii s-a născut în urma nevoii integrare a copiilor cu dizabilităţi în societate prin încurajarea lor să practice sportul. Astfel, pentru că fiecare dintre ei este talentat într-un anumit domeniu, ne-am gândit că ar fi bine să reunim mai multe ramuri sportive şi artistice într-o singură competiţie pentru a da fiecărui copil posibilitatea de a arăta celorlalţi că poate concura, de la egal la egal, cu cei fără dizabilităţi. Probele competiţiei: atletism (băieţi: 1000 m şi fete: 800 m), tenis de masă, șah, mini-fotbal şi o probă la alegere (step aerobic, dans sportiv, pantomimă, teatru, poezie, muzică, un program de dans folcloric sau modern, de societate, etc). Am început în anul 2008 dorind ca această competiţie să devină tradiţie. A fost destul de greu pentru că nu am avut un buget alocat pentru premierea campionilor, dar cu sprijinul mai mai multor sponsori, toţii participanţii au primit premii. În fiecare an, am invitat câte un mare sportiv ceea ce le-a dat copiilor un plus de forţă, energie şi dorinţa de a învinge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>